Öfkemi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Çok öfkelendiğimizde “tepem attı” deriz. Veya “kan beynime sıçradı” ya da “o an gözüm hiçbir şeyi görmedi.” Bu ifadeler bize tepe çakranın kapandığını ve ilahi bağlantının kesildiğini haber veren ifadelerdir.

Öfkemi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Öfke insanın doğasında var olan duygulardan biridir. Olması gereken hatta kontrol etmeyi bildiğimizde bizi harekete geçirip fayda sağlayacak bir araçtır. Fakat öfkeyi doğru kullanmadığımız yararından çok zararına odaklandığımız için kötü olarak algılanır.

Bildiğiniz gibi öfke geldiğinde insan birden hiddetlenir. Hareketlerinde ani bir yükseliş yaşar. Bedenen de güçlenir. İşte o güç yapmamız gereken işleri yapmamız için harika bir araçtır. Mesela birinden bir şey isteriz. Bir, iki, üç defa tekrar ederiz. Yapmadığı için bir anda sinirlenir o işi normal zamandan daha çabuk yapar bitiririz. Veya birini yanlış davranışından dolayı uyarırız bir, iki, üç defa en sonunda elimizi masaya bir vururuz. O kişi birden harekete geçer ve yapması gerekeni hemen yapar. Bunlar karşımızdakinin veya bizim hakkımızı ortaya koymak adına öfkeyi doğru kullanmaya örnek verilebilir. Ancak bu haklı müdahaleler de ruhen, bedenen orada yani anda olursak bu faydaya dönüşür. Anın farkında olup şuurlu bir şekilde kullandığımızda öfkeyi en doğru şekilde yönetebiliriz. Aksi takdirde kendimizi kaybedip çevremize zarar vermemiz muhtemeldir.

Öfke anında insan neden kendini kaybeder?

Çok öfkelendiğimizde “tepem attı” deriz. Veya “kan beynime sıçradı” ya da “o an gözüm hiçbir şeyi görmedi.” Bu ifadeler bize tepe çakranın kapandığını ve ilahi bağlantının kesildiğini haber veren ifadelerdir. Normal zamanda negatif duygu yaşamayan insanın tepe çakrasından bedenine ilahi bir enerji akar. Bu enerji ayırımsız her insana yağmur gibi yağar. Ama şikâyet ve isyan ettiğimizde, öfkelendiğimizde veya kalbimizi sevgiye kapadığımızda o akış kapanır. Böylece hayvani dürtülere bağlanırız. Alt bilinç dediğimiz ilkel zihnin etkisi altına gireriz. İşte orada bilinçaltı kayıtlarından kullanarak bugünkü davranışa benzer mesela haksızlık, hakaret gibi geçmişte yaşanmış ve hesabı bitmemiş duygulara bağlanırız. Yani bugünün değil geçmişin etkisiyle öfkeye başvururuz. Çünkü geçmişte hazmedemediğimiz duygular bugün gün yüzüne çıkarak şifalanmak isterler. Mesela “yine beni sevmeyecekler, yine suçlayacaklar” gibi tehditlerle karşı karşıya gelir. Fakat kişi bundan bir haberdir. O yüzden geçmişle hesaplaşıp helalleşmek çok önemlidir. Bugün kendini kaybedercesine öfke yaşayan kişiyi bireysel seanslarımızla geçmiş kayıtlara ulaştırıp şifalanmasına yardımcı olabiliriz.

Peki, anda kalarak öfkeyi nasıl faydaya çevirebiliriz?

Anda kalarak bunu fark eden kişi negatif duygulara girmez. Bunu bir öfke değil tepki olarak kullanır. Sadece sesi biraz yükselir söylemesi gereken cümleyi söyler. Karşısındaki insanın haklarını da koruyarak sadece ciddi bir tavır sergiler. Bunu da kendi özsaygısını veya karşısındakinin haklarını korumak adına yapar. Çünkü hiçbir şeye tepki vermemek bizim kişisel haklarımıza da saldırı yapmalarına izin vermektir. Bu da çok doğru olmaz.

Öfkemizi kontrol etmek için tavsiyeler;

İlk adım ben ne hissettiğim için öfkelendim?

Şu an yaşadığım öfke mi korku mu, haksızlık mı alt duygusu ne?

Bu duygumun bana bir faydası var mı, bu öfkenin hayatıma katkısı ne? Fayda mı veriyor? Bir işi yapmam için etken öfke mi?

Öfkelendiğin andaki düşünceyi bul. Bu durumda öfkelenmek yerine hangi düşünceyle öfkemi yenebilirim?

Mesela yetersizlik buldun ne kadar yeterli olduğunu hatırlat kendine bilgi ve becerilerini kendine itiraf et.

Bu duruma girmekten kendimi nasıl koruyabilirim? Öfkelenmeden önce bu fikri çözmem lazım.

Mesela çabuk öfkeleniyorsan çözüm olarak o an konuyu erteleyebilirsin.

Beni öfkelendiren şeyler ne? Bunları bulup normal zamanda buna bir çözüm bulmamız gerek.

Bu duruma girmekten kendimi nasıl koruyabilirim?

Bir de öfke gelmeden evvel sinyal verir. O an yalnız bir köşeye çekilip.4/4 lük nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. Derin bir nefes alın parmaklarınızda 4 birim sayın. 4 birim nefesinizi tutun. 4 birimde verin. 4 birim bekleyin. Bunu sakinleşene kadar tekrar edebilirsiniz. Bu teknik sizi alt bilincin tuzağına düşmekten korur. Ve üst bilince yükselmenizi sağlar.

Şifa olsun.

Gülay Okuyucu

Yazar / Profesyonel Koç/ Nefes, İlişki ve Evlilik Danışmanı

Kitaplarımıza ulaşmak için : https://nefes21.com/Kitaplar-Uygulama 

Sosyal Medya hesaplarımızdan bize ulaşmak için ;

https://www.instagram.com/gulayokyc/

https://www.facebook.com/G%C3%BClay-Okuyucu-1079352085573613

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!