KADİM ŞEHİR KUDÜS 3

KADİM ŞEHİR KUDÜS 3
KADİM ŞEHİR KUDÜS 3

Bülent Gardiyanoğlu ve Emine Gardiyanoğlu eşliğinde Araştırmacı Yazar Hasan Sevil ve Mehmet Ekinci Rehberliğinde Nobel Tour Perihan Gök ve Mehmet Yavuz Bilgiç Organizasyonunda KADİM ŞEHİR KUDÜS TURU düzenlendi

Bölüm3

Tevfik ŞENDÖL / Kudüs

 Akdeniz ve Ölü Deniz’in kuzey sınırları arasında yer alan Kudüs, mazisi altı bin sene evveline kadar götürülebilen, dünyanın en eski şehirlerinde birisidir. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de  milattan önceki üç binli yıllara dayandığı söylenir. Sekiz yüz rakımlı bu kadim şehir, tarih boyunca nice istilalara, el değiştirmelere ve yağmalara maruz kalmıştır. Kudüs , şuurlu ve duyarlı her mümini heyecanlandıran esrarlı ve büyülü bir kelimedir. Bu tılsımlı söz hepimizi alır bir yerlere götürür. Vicdanların kapılarını aralar. Çünkü o müminlerin ortak paydasıdır. Kudüs’ün sancısı tutsa bunu bütün Müslüman bedenler hisseder.

 

  1. Gün tarihi Kudüs surlarını Sütun(Şam) kapısından geçerek, 144 dönüm alana inşa edilmiş olan Mescid-i Aksa’nın Nazır Kapısından içeri girdik. Sırasıyla Mescid-i Aksa’nın batı revaklarını, Pamukçular Kapısını, Kayıtbay Sebilini, Eşrefiye Medresesini, Burak Mescidini, islam Eserleri Müzesini, Kıble mescidi’ni, Kadim Aksa Mescidi’ni, Mervani Mescidi’ni ve Kubbetü’s-Sahra’yı ziyaret ettik.

İslam'da Kubbet-üs Sahra ve Mescid-i Aksa'nın mevkinin istisnai önemleri vardır. Bu mevkinin Hz Muhammed(s.a.s.) peygamberin isrâ ve miraç mekânı olduğuna inanılmaktadır. Rivayetlere göre Hz.Muhammed (s.a.s.), Recep ayının 27. gecesinde önce Burak isimli bineğe, bindirilerek Mescid-i Harâm'dan alınmış ve Mescid-i Aksa'ya götürülmüştür (İsrâ).

 Daha sonra Peygamber Efedimizin(s.a.s.) miraca çıkışını sembolize eden Mirac kubbesi, yine peygamber Efendimizin(s.a.s.) bütün peygamberlere imamlık edip namaz kıldırmasını temsil eden Mihrab-ı Nebi(Peygamber Mihrabı) ve Hızır(a.s.) Kubbesini görerek bunlar üzerine konuştuk.

  Devamında Mescid-i Aksa’nın Silsile Kapısı’ndan çıkarak Burak Duvarına (batı literatüründe Ağlama Duvarı deniliyor. Ancak bizim literatürümüzde oranın adı Burak Duvarı’dır.) uzaktan baktık. Devamında Hazreti Ömer Camiine, ardından Kıyamet Kilisesine gittik.

Akşam yemeğinin ardından Yazar Bülent Gardiyanoğlu 2 saatlik seminerinde ‘‘Korkularınızı ve fikirlerinizi yazın. Duygu kimdeyse sorun ondadır. Davranışı iyi veya kötü diye yargılama.’’ diye bilgilendirdi.

Kaynak: Araştırmacı Yazar Hasan Sevil – www.nobeltur.com

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!