Yaşam Yolunuzdaki İşaretleri Doğru Okuyun

Hayat, iniş ve çıkışları olan bir yolculuktur. Yaşam yolumuzda önemli bir karar verirken, yeni bir adım atarken ya da benzer problemleri yaşamanın sebebini sorgularken uyanık olmak gerekir. Yaşadığımız problemler belki de hayatın bize gösterdiği işaretleri iyi okuyamadığımızdandır.

Yaşam Yolunuzdaki İşaretleri Doğru Okuyun
Yaşam Yolunuzdaki İşaretleri Doğru Okuyun
Yaşam Yolunuzdaki İşaretleri Doğru Okuyun

Hayat, iniş ve çıkışları olan bir yolculuktur. Yaşam yolumuzda önemli bir karar verirken, yeni bir adım atarken ya da benzer problemleri yaşamanın sebebini sorgularken uyanık olmak gerekir. Yaşadığımız problemler belki de hayatın bize gösterdiği işaretleri iyi okuyamadığımızdandır.

Yaşamımızın içindeki işaretleri doğru okumakta ki sorumluluğumuzdan uzak duruyor olmak, önemli bir ayrıntıdır. Bazen elimizi taşın altına koymamız gerekir. Her zaman olduğu gibi işe önce kendimizden başlıyor olmak, en önemli çıkış noktamız olmalı.

 NLP, beyin dili programlamasına göre, beynimizin meta programları var. Beynimiz, zıt tutumları içeren her iki programı da bünyesinde barındırır. Kişi hangisini arzu ederse o programı kullanır. Burada önemli olan ben buyum deyip katı tutumlar sergilemekten ziyade her iki programı da yer ve duruma göre dengeli bir şekilde kullanmaktır.

 Beynimiz benzer problemleri çözmek için otomatik pilota bağlanmış gibi kısa yollar oluşturur. Genelde benzer durumlarda benzer davranış ve tutumlar sergiler. Demek istediğim işaretler burada saklı. Yaşam esnasında zarar gördüğümüz tutum ve davranışları fark edip, yerine zaten bizde var olan diğer meta programı kullanabilir hale gelmeyi başarmalıyız.

Meta programlardan ilki, dış referanslı mısınız? İç referanslı mı? Önemli olaylarda yalnız karar almayı mı tercih edersiniz? Yoksa birilerine sormayı mı? O ya da bu, daha iyi değildir aslında. Basit kararlar da çok insana soruyor olmak, size vakit kaybettirebilirken; önemli karar alırken, yalnız karar veriyor olmak, zarar görmenize sebep olabilir. İç referanslıysak,  karar alırken, tercih yaparken yeni bir işe kalkışırken, kimsenin fikrine ihtiyaç duymadan hareket edebilir, adım atabiliriz. Dış  referanslıysak çok fazla onaya, kabule desteğe, ihtiyaç duyabilir, bazen de elimizdeki fırsatı bu tutumumuzdan ötürü kaçırabiliriz. Bununla beraber, hep birilerini soruyor olmak kararsız kalmak size zor anlar yaşatabilirken, tek başınıza karar alıyor olmak da istişare etmediğinizden belki de tek başımıza bazı nüansları kaçırabileceğimizi de göz önünde tutarsak, istemediğimiz sonuçlara maruz kalabiliriz.

Bağımsızlardan mısınız? Düzencilerden misiniz? Öyle sıkı kurallara gelemem mi diyorsunuz; yoksa her şeyin bir adabı mı olmalı? Yoksa esnek oluyor olmak en iyisi mi ?Karar sizin. ‘Ben kimsenin buyruğu altına giremem, kendi işimi yaparım.’ diyorsanız bağımsızlardan, ‘düzenli iş iyidir, her şeyin bir saati olmalı diyorsanız.’ düzencilerdensiniz.

Duyusal ikna ya mı sahipsiniz yoksa tekrarlayan ikna ya mı? Görüp beğendiğiniz bir ürünü kasiyerin de '‘Size çok yakıştı, son ürün, bedeni de size tam oldu.'’ dediğinde, ürünü hemen alır mısınız? Yoksa şöyle tüm mağazaları dolaşıp tekrar gelmeniz mi gerekir? Kasiyer sizi ikna ettiyse duyusal ikna ya, şöyle bir dolaştıktan sonra aynı ürünü satın aldıysanız tekrarlayan ikna ya sahipsiniz demektir.

Prosedür insan mısınız? Yoksa proses mi? Canınız sıkkın olduğunda bir arkadaşınızı arayıp '‘Hadi bir kahve içemeye gidelim mi?’' dersiniz. Yoksa bu günkü planınız da olmadığı için evde kalmayı mı tercih edersiniz?

Bazen kaçamaklar iyidir ama düzen de olması gerekir. Kâinat bile bir düzen dairesinde hareket etmekte. Başkalarının ve kendimizin sınırlarını aşamadığımız sürece özgürlük güzeldir.

Kısacası her şey zıddıyla var. O nedenle yoldaki işaretleri iyi okumak gerekir. Bir davranışı aynı şekilde yapıp, istediğimiz sonuca ulaşmayı hayal etmek boşuna bir uğraş olur. Aynaya bakmak, resimdeki eksiklikleri bulmak gerekir. Kendimize koyacağımız yıkılmaz tabular, size zarar veriyorsa esnemekte fayda var. Her iki meta programda biz de olduğuna göre her ikisini de kullana biliriz. Kutsal kitabımız Kuran’ı Kerimde birçok yerde ‘Düşünüp öğüt almaz mısınız?’ der.  Dünyadaki en şerefli mahlûk olma şerefine layık görülen insan, önce kendini bilmeyi, kendi hatalarından öğüt alıp, yoldaki işaretleri fark etmeyi, onları doğru okumayı, güzel bir hayat için görev saymalı. Siz hangi meta programı çok, hangisini az kullanıyorsunuz? Geliştirilmesi gereken yanınız hangisi? Fark edin ve yolunuza daha objektif adımlarla devam edin. Hayatınız, güzelleşsin.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!