Vesvese Sözlüğü 5- Vesvesenin Zararları

Vesvesenin mahiyet itibariyle faydaları da vardır zararları da. Önemli olan kalbimize gelen kötü telkinlerin şeytandan olduğunu bilmemiz. Kalbine gelen vesvesenin şeytandan olduğunu bilen kişi telaşa kapılmaz, vesveseye gerekli cevabı vererek zararlarından korunmuş olur.

Vesvese Sözlüğü 5- Vesvesenin Zararları

Vesvesenin mahiyet itibariyle faydaları da vardır zararları da. Önemli olan kalbimize gelen kötü telkinlerin şeytandan olduğunu bilmemiz. Kalbine gelen vesvesenin şeytandan olduğunu bilen kişi telaşa kapılmaz, vesveseye gerekli cevabı vererek zararlarından korunmuş olur.

Peki kalbimize gelen kötü düşüncelerin şeytandan olduğunu bilmeyip, kendi düşüncemiz olduğunu zannedersek ne gibi zararlarla karşı karşıya kalabiliriz, bir bakalım:

 

 1-Şeytanın işi sadece vesvese vermektir, kişinin üzerinde yaptırım gücü yoktur. Vesveseyi dikkate almazsak zararı olmaz. Ancak vesveseleri kendi düşüncemiz sanıp kabule geçtiğimizde, iyi ya da kötü, onay verdiğimiz şeylerin gerçekleşme süreci başlar. Vesvesenin tehlikeli hal aldığı kısım burasıdır. Şeytanın telkinleriyle hayatımızı zorlayacak şeyler isteyip, birçok nimetten mahrum kalmamız söz konusu olabilir. 

 

 2-Kalbimizin bozulduğunu düşünüp kulluk adına kendimizle ilgili ümitsizliğe düşeriz. Allah’ın rızasını kazanmak için yaptığımız uğraşların boşa gittiğini düşünür, hayatı yaşamaya değmez görür, bedbin biçimde yaşarız.

 

 3-Gönlümüzden geçen dileklerimiz için Allah’a yöneldiğimizde istediğimiz şeyin gerçekleşmeyeceğini düşünür, dua etmekten vazgeçeriz. Allah’tan istemediğimiz için de yaratım gerçekleşmez. Halbuki yeri, göğü içindekilerle beraber yaratan Yüce Allah’a istediğimiz hiçbir şeyi yaratmak zor gelmez.

 

 4-İçimize korku verip, çekim yasası gereği korktuğumuz şeyleri hayatımıza çekmemize ve korkularımızı yaşamamıza neden olur, bu durum kişiyi isyana sürükleyebilir.

 

 5-Hastalıklar konusunda kuruntuya düşürerek  bedenimize hastalıkları çekmemize neden olur. 

 

6-İbadet ederken bizi yanıltarak ibadet süresinin uzamasına neden olur. Bu durumun bizdeki tesiri, usanma ve belki ibadet etmeyi bırakmaya kadar varabilir; kulluktan uzaklaştırır.

 

7-Ruhsal hastalıklara sebebiyet verir.

 

8-Su, zaman, ömür,.. israfına neden olur.

 

9-Madden ve manen kendimize zarar verip hayatımızı karartmamıza neden olabilir.

         

 10-Temizlik konusunda aşırıya götürerek hayatı yaşanılmaz kılabilir, sonunda bazı şeyleri yapmaktan usanıp mükellefiyetlerimizi (ibadetleri) bile terk ettirebilir.

          

11-Kardeşlik hukukunu koruyamayıp herkese şüpheyle yaklaşmamıza neden olur.

          

12-İnsanların bizimle ilgili düşünceleri hususunda bizi zanna sokar. Şayet zannımız kötü ise insanlar da bize o doğrultuda kötü davranacaktır.

           

 Vesveseye karşı daima uyanık olmalı, hiçbir açık kapı bırakmamalıyız. Vesveseyle başa çıkmak için nefes çalışmaları ve meditasyon yapmalı, bol bol dua etmeliyiz. Gerektiğinde af yolunu tutmalı, bilgi eksiğimiz olan konularda araştırma yapmalıyız. Bizi dört koldan kuşatmaya çalışan içimizdeki düşmandan her daim Allah'a sığınmalıyız. 

 

YAZAR: SÜMEYYE DÖNGEL

Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için

https://nefes21.com/profil/dongelsumeyye

Yazar'ın sosyal medya hesabı

https://instagram.com/sumeyye_dongel?igshid=1s0zhocwzqv74

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!