Sanat İnsana Ne Kazandırır?

“Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi, sanat da hayata renk verir.”

Sanat İnsana Ne Kazandırır?

  İnsan Allah tarafından çok sayıda duygular ile mücehhez olarak yaratılan bir varlık. Sanat ise duyguların farklı araç ve gereçlerle dışa vurumu. Aynı zamanda duyguların yanında düşüncelerin, güzelliklerin, hayallerin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü somutlaşmış hali de diyebiliriz aslında sanata. Günümüz insanı, yaşam içerisinde yol alırken  teknolojinin baş döndürücü gelişimi ile günlük telaşlı koşuşturmaları içerisinde aslında stresli bir hayat sürüyor. Bazen de içinde bulunduğumuz süreç gibi, bizi zorlayan olay ve durumlarla da karşılaşabiliyor. Dolayısıyla sanata her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Lord Aubery der ki “Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi, sanatta hayata renk verir.”  Kişi kendini hangi alana daha yakın hissediyorsa, hangi uğraş onu rahatlatıyorsa ona yönelebilir. Bir enstrüman çalabilir, kitap veya şiir yazabilir, tiyatro ile meşgul olabilir, Ebru, Kââtı veya resim yapabilir, seramik ile ilgilenebilir.

Peki, sanat insana ne kazandırır?                                                                                               

  Georg Ebers “Sanat bizi Allah’a götüren köprüdür” der.Evet sanat çevresi ile etkileşim halinde olan insanın kendi dışında olan bitene karşı daha farkında ve daha duyarlı olmasını sağlar. Bu durum, bir tuval karşısında, şiir yazarken ya da bir beste yaparken sınırsızca hayal kurabilmesi için ona yollar açar. Yani sanat bizi özgürleştirir. Doğru nefes almak çok kadim bir öğretidir, bizlerin anda kalmamızı sağlar. Aynı şekilde sanatın bir dalı ile ilgilenmek günlük koşuşturma içerisinde bize nefes aldırır, bizi anda tutar, rahatlatır, dinlendirir, huzur verir, motivasyonumuzu arttırır.

  Sanatın psikolojik faydası yanında zihinsel açıdan gelişimimize de katkısı vardır. Öğrenmek, yeni bilgiler edinmek bizi geliştirir. Eğer istersek, niyet edersek ve gayret edip çalışırsak bizim de uğraştığımız bir sanat dalı muhakkak olacaktır. Çünkü hiçbir şey düşünce ile gerçekleşmez. Yol alabilmek için eylem ve uygulama yapmak gerekir, bu da bize sabrı öğretir. Örneğin ben yağlıboya resimler yapıyorum, bu benim çocukluk hayalimdi. Bir çöp adam çizemezken şimdi resimlerime mutlu ve şaşkınlıkla bakıyorum, onları   emeğimin, gayretimin sonuçları olarak görüyorum. Bir sonraki yazımda yağlıboya resim yapmaya değineceğim.Yaşamın içerisinde hayatınıza renk katacak, olumlu değişiklikler yapacak, nefes aldıracak, kendinizi özgür hissettirecek, sanat dolu, güzel günler dilerim.        

Profesyonel Koç Kadriye Borak

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!