Eski İnsanların Misafir Ağırlama Adabı

Bu yazımda size yine annemin köylülerini anlatacağım. Eski insanların hayata bakışı ve misafir ağırlama gelenekleri farklıydı. Hikayemin kahramanı Ayşe nine, Hikayemiz 1970 li yıllarda geçmekte.

Eski İnsanların Misafir Ağırlama Adabı

Ayşe ninenin oğlu kasaba da çalışmaktadır. Kasabaya ev yapar anasını da yanına alır. Köye göre daha rahattır. Anası biraz da rahat etsindi. Ayşe ninenin oğlu onu daha rahat ettirmek için, kendi dairelerinin üzerine tek oda yapar. Aynı evde yaşasınlar yesinler, içsinler canları sessizlik istediğinde odalarına çekilirler nispeten daha rahat olsunlar diye. Ayşe ninenin evinde Maşınga (kuzine) var ona gelen misafirleri olursa kendi istediği gibi sohbet etsin, birlikte istedikleri gibi zaman geçirsinler diye.

Ayşe ninenin arkadaşı ziyaretine gelir Adı Fahriye, Ayşe nine bir taraftan sohbet ederken bir taraftan da misafirine ikramda bulunmak ister. Cezve ile suyu kaynatır, çay bardağının üzerine süzgeç, süzgecin içine de çay koyar. Sıcak suyu döker ve çay demlenmiş olur. Ayşe nine eski misafir adabı gereği çaya şeker koyar, misafirin bardağını alır bir yudum içer ve misafirine buyur Fahriye tadı güzel oldu der. Onu o anda gören gelini sen ne yaptın öyle yapılır mı? Der. Niye o çaydan içtin.

Ayşe nine cevap verir; tadını bilmediğim hiçbir şeyi misafirime ikram edemem der.

Eski insanların zarafeti de başka değil mi? Sevgili okurlar.

Sizin de buna benzer hikâyeleriniz varsa seve seve kaleme alırım.

Sevgilerimle;

Firdevs MANDACI

Profesyonel Yaşam Koçu

 

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!