Bu Özelliklere Dikkat. Çocuğunuz Disleksi Olabilir!

Bazı çocuklar okula başladığında okumayı yazmayı öğrenmede, sınıf ilerledikçe ritmik sayma da, sağını solunu ayırmada, zamanı ifade etmede, ayakkabı bağını bağlama gibi motor hareketlerini yapmada, sakar diye tabir etsek de aslında derinlik algısında sorun yaşayabiliyor , konuşurken kelimeleri doğru ifade etme problemleriyle karşılaşabiliyor.

Bu Özelliklere Dikkat. Çocuğunuz Disleksi Olabilir!

Annelik, babalık dünyadaki en zor meslek olmakla beraber herhalde hayat boyu emekliliği de olmayan bir meslek. Hepimiz çocuğumuzu zeki başarılı addeder onları en iyi yerde görmek isteriz. Bununla beraber zaman  zaman her insanın farklı yaratılışta, farklı özellikleri olduğunu hatırdan çıkarırız. Belki kendi başaramadıklarımızı, onların başarmasını isteriz. Onları belki de mizaçlarına hiçte uygun olmayan yetenek ve isteklerinin dışında, hedefler oluşturmaya zorlarız.

Çocuklarımızı tanıyıp onların özelliklerine göre gelişimlerine katkıda bulunmak, geliştirilmesi gereken alanları fark edip, desteklemek herhalde daha sağlıklı bir tutum olur. Sevgimizi onlar uyurken değil, gözlerinin içine bakarak söylemek daha içten bir yaklaşım olur. Sevgi açlığı hissedenler herhalde dünyadaki en fakir insanlardır. Onları her halleriyle kabul ettiğimizi hissettirmek belki de onlara verebileceğimiz en büyük zenginlik olacaktır. Vereceğimiz sevgiyi hiçbir yerden satın alamayacaklardır.

Çocuklarımız anne babaların göz nuru olmakla beraber, onları kusursuz kabul etmek,  var olan problemlerini görmezden gelip,’ Benim çocuğumun bir şeyi yok.’ Demek de belki onları korumak adına yapabileceğimiz en büyük hatalardan olabilir. Gerçekçi olmak problemlerinin farkına vararak kabul etmek de bir anne baba sorumluluğudur diye düşünüyorum.

Bazı çocuklar okula başladığında okumayı yazmayı öğrenmede,  sınıf ilerledikçe ritmik sayma da, sağını solunu ayırmada, zamanı ifade etmede, ayakkabı bağını bağlama gibi motor hareketlerini yapmada, sakar diye tabir etsek de aslında derinlik algısında sorun yaşayabiliyor , konuşurken kelimeleri doğru ifade etme problemleriyle karşılaşabiliyor.

Kimi çocuklar da bu özellikler bariz olduğundan kolay fark edilse de kimi hafif düzeyde olanlar fark edilmeyebiliyor. Yâda ‘Tembel ‘deyip damgalanıyor. Bu çocuklar ne yazık ki öğrenilmiş çaresizlik dediğimiz ’ Ben zaten yapamam ki, başaramam ki’  gibi inançlar geliştiriyor ve hayat boyu attığı bu çapanın ağırlığıyla yola, akranlarından daha zor şartlar altında devam ediyor ya da geri çekiliyor.

Anlattığım özelliklerden ne olduğunu tahmin etmişsinizdir. Özgül öğrenme güçlüğünden biri olan bu günlerde daha sık duyduğumuz Disleksi den bahsetmek istedim. Bu özel çocukların sağ beyinleri sol beyinden daha fala geliştiğinden hayal gücü yüksek, zekâ düzeyleri ya normal ya da normalüstü olmakla beraber, öğrenme güçlüğü yaşıyorlar. Uygun eğitimlerle yollarına daha güvenli ve sağlam adımlarla devam edebilirler. Fark etmek tedavinin en büyük ve en önemli adımıdır. Anne baba olarak yok saymak yerine fark edelim. Yazımızı her zamanki sloganımızla tamamlayalım. Fark edin hayatınız değişsin.

 

 

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!